Af Dorthe Foged, stifter og direktør, Barndrømmen og Children Need Arts Foundation

Færøerne forstår det virkelig...




Barndrømmens direktør og stifter Dorthe Foged er netop vendt hjem fra en arbejdstur til Færøerne. Hun skriver følgende:

Jeg er netop vendt hjem fra Færøerne. Endnu engang dybt inspireret. For på Færøerne er sang og musik en integreret del af landets DNA. Her vokser alle børn og unge op med sang og musik.

Alle musikelever lærer, at netop deres tone er vigtig i koret eller orkesteret. Alle musikelever lærer, at de selv er inkluderet og at de sammen kan skabe noget og inkludere andre. Det er det, som musik og sang også kan.

På Færøerne deltager over 25 procent af landets 8.000 elever i grundskolen i musikundervisning efter skoletid. Prisen er en ⅓ - ¼ af, hvad det koster forældre at lade deres børn gå til musikundervisning i Danmark. Antallet af musikskoleelever er stigende ligesom tilskuddet fra Lagtingets politikere er det.

I Danmark har musik og sang i skolerne svære kår. For nyligt afsatte kulturminister Jakob Engel-Schmidt 10 mio. kroner til en musikalsk taskforce, som med Phillip Faber i spidsen skal brede morgensang ud på flere folkeskoler. Initiativet fortjener ros for at være et skridt i den rigtige retning. Men pengene er tildelt et 1-årigt projekt, og sangtraditioner bygges ikke gennem afgrænsede projekter. De dannes over tid, og skal holdes vedlige og der skal investeres ambitiøst.

Jeg tænker, at de færøske politikere selv er vokset op med stærke sang- og musiktraditioner, og at de netop derfor forstår, hvorfor sang, musik og øvrige kunstfag er essentielt for børn og unges udvikling. Tænk, hvis danske politikere lod sig inspirere af Færøerne og af øvrige nordiske lande for den sags skyld. Det vil jeg gerne medvirke til sker!